Sat străvechi, Costineștii a avut biserică, cu siguranță, de la începuturile existenței sale, acesta fiind un sat mare, care avea în 1772 82 case locuite apoi familia Arapu a venit în stăpânire în jurul anului 1740, familie din care Vasile Arapu a fost înmormântat în biserica din satul Costinești ctitorită de înaintașii săi, biserică arsă de un incendiu din 1886.
Satul Costinești, rămas fără biserică, a fost deservit de biserica „Adormirea Maicii Domnului” din marginea de sud-est a satului Leorda, în apropiere de satul Costinești.
În anul 1906 Parohia Costinești, cu biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului”, din satul Leorda, era formată din satele Costinești, vreo 45 de familii din satul Leorda-Arapu, personalul stației CFR Leorda, 16 familii, Costinești-Belcea și cătunul Cervicești.
În anul 1937 este numit paroh al Parohiei Costinești preotul Teodor Dăscălescu, care a început demersurile pentru construirea unui nou locaș de biserică.
Perioada agitată, prevestitoare a celui de-al doilea război mondial, a împiedicat construirea bisericii în condiții normale.
Construcția bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construcție din piatră cioplită, a început în anul 1941, cu fonduri oferite de guvernul României și aprobate de regele Mihai I. Construcția s-a realizat până la nivelul ferestrelor, circa 3,5 m, și s-au întrerupt din cauza războiului. Lucrările au fost reluate abia în 1957 pentru a fi finalizate în 1963, când biserica a fost sfințită la 6 decembrie de către I.P.S. Iustin Moisescu, mitropolitul Moldovei, biserică foarte frumoasă.
Catapeteasma a fost adusă de la o biserică din Stulpicani și a fost confecționată în anul 1853. Biserica păstrează o parte din cărțile de cult de la biserica din bârne arsă la Costinești în 1886, între care un penticostal, din 1800 și o evanghelie, din 1806.
Cel mai vechi preot cunoscut la Costinești a fost preotul Gheorghe Fasolă, decedat în 1859, urmat de fiul său preotul Teodor Fasolă, care, după arderea bisericii din Costinești, a slujit în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Leorda, unde în 1885 repară din temelie biserica și în 1889 construiește turnul clopotniței, din cărămidă pe temelii de piatră.
După decesul acestuia, din 13 iunie 1904, vine paroh preotul Andrei Moisiu.
Din anul 1937 paroh la Costinești a fost preotul Teodor Dăscălescu, până în anul 1971, când preotul Teodor Dăscălescu este transferat la biserica Vovidenia din Botoșani, iar satele Costinești și Belcea (Costinești-Belcea) au trecut ca filii ale Parohiei Leorda.
Din anul 2002 se reînființează Parohia Costinești care a fost suplinită de preotul Stelian Știuler până în octombrie 2004 apoi preotul Ciurciun Andrei, până în 2005, când este numit paroh preotul Haras Claudiu.